Jdi na obsah Jdi na menu

Žlutý ranč podruhé

Příspěvky

Díl XVI. ....využití podzimem nabízených možností v létě....

 
15. 8. 2016 | | Rubrika: Žlutý ranč podruhé

Díl XV. ....i podzim dává netušené možnosti a příležitosti....

Listopad 2015                                                                                                                              

118-zahradni-jezirko---bagrovani.jpg

   Minulý díl byl věnován stavbě relaxačního altánu jako předzvěsti zahradního jezírka. Rančer dlouho váhal, kdy se stavbou začít vzhledem k ročnímu období, zbytečně ji neuspěchat, ale také nebrzdit.

V úvahu byla vzata i náročnost této investice ze všech pohledů. Nakonec byla stavba rozdělena do dvou etap, zejména s ohledem na roční období a bylo rozhodnuto: - zemní práce včetně stavby nezbytných inženýrských sítí na podzim tak, aby technikou zatížený porost mohl přes zimu regenerovat a do příštího roku tedy zůstane položení folie a osazování vodních rostlin včetně dokončení břehů.

 Zajímavým byl zejména výpočet vytěžené zeminy a nerudovská otázka"kam s ní?"  První výpočet  se pohyboval kolem 70m3, po upřesnění tvaru a hloubky se objem více než zdvojnásobil.....nechcete někdo zeminu?.....ba ne vozit se nikam nebude, jen pár koleček pro sousedy a ze zbytku  pěkný kopec na zimní  radovánky. Tak se pojďme podívat....... 

 

Díl XIV. ....a léto bylo v plném proudu....

Červenec 2015                                                                                                                              

1101-zahradni-altan-2015.jpg

   Tak se nám pěkně přehoupla zima v jaro a jaro v léto. Nové souřadnice zahrádce evidentně svědčí. Na slunce kaloricky bohatá poloha dává nutnost častější zálivky. A když se seje a sází v doporučených termínech, tak dokonce i ředkvičky neženou do květu ale do hlízy. Transplantace zahrádky se přes zimní stěhování dokonale povedla.

Další plánovanou aktivitou je projekt  (v uších mi tento termín zní jako sprosté slovo) zahradního relaxačního altánu, z něhož by měl být výhled nejen na plánovaný rybník, ale dokonce i na maják a jachtu na druhém břehu....  Jachta neklapne, maják kdo ví, každopádně začít rybníkem kvůli možnosti změny jeho dispozice nešlo dříve, než bude položen základ altánu. Na druhou stranu - rozdělejte si víc věcí najednou.....

A tak pěkně po pořádku - takto se doslova rodil altán. Ptáte se proč doslova? Tak si zkuste v parném létě vylézt na tmavou lesklou plechovou krytinu, pěkně do hřebene a přidělávat hřebenový plech. Jaká byla cesta nahoru? A co tady? Desítky minut s nohama od sebe těžká práce.

 
 

Díl XIII. ....podstatně dříve nejen na stavení, ale i na zahrádce....

Únor 2015                                                                                                                              

12-puvodni-zahradka.jpg

   Ani únor nepřinesl změnu v jinak nadprůměrně teplé zimě. Pár dní sice lehce mrzlo a dokonce i zasněžilo, ale ani rančerův přítel a vizionář Aladin nehlásil zásadní změnu charakteru počasí. Rančer tak začaly smysly táhnout do luhů.

  Vědom si loňského počinu s bio zahrádkou, která nebyla zcela optimálně umístěna - stín lísky a bezu sice zamezil zasychání rostlinek, avšak natolik, že řada plodů díky stínu nestihla dozrát a naopak byl stín ideálním prostředím pro přemnožení a neplánovaný výkrm slimáků mrkví, jahodami i okurkami. Prostě vším, co se dá sežrat.

   Proto byl prvním zahradnickým počinem výběr nové lokality a kompletní přestěhování celé zahrádky. Zahrádka tak dostala slunnější souřadnice a jako odměnu  větší a stabilnější pařník. A tak nezbývá, než popřát hodně sluníčka, bláhy a dobrou chuť.....to ještě uvidíme :-)

 

Díl XII. ....mírná zima zahájila pracovní sezonu dříve....

Leden 2015                                                                                                                              

02-vymena-stresnich-oken.jpg

   Už v lednu rančer rozjel stavební aktivity na hlavní budově. Již před vánoci se poctivě připravoval na kompletní výměnu střešních oken. Rozvažoval při výběru mezi klasiku v podobě dřeva a plastem, zejména s ohledem k namáhání vlhkem v koupelnách a kombinací dřevěného skeletu a plastového povrchu. 

   Nakonec padl výběr na osvědčený kompromis s nímž již měl zkušenosti - český dřevěný výrobek s několika násobným tlakovým nástřikem barvy v bílém provedení s trvanlivostí plastového povrchu. O kvalitě svědčí nejen zkušenosti a tradice výrobce, ale i nabízená 15-ti letá záruka.

   Bílé provedení ladí s nátěrem stropu podkroví

 

Díl XI. ....došlo i na odpočinek - samozřejmě pracovní....

Srpen 2014                                                                                                                              

4008-slunecni-hodiny.jpg

   V srpnu přišel konečně čas na relaxaci. Jak jinak než pracovní. A proto, že má vše své meze a meze je třeba značit, rozhodl se rančer vymezovat hranice času hodinami. V místech, kde by klasické hodiny působili nevkusně a poněkus násilně, dostaly místo hodiny sluneční. A taková krása, jako jsou sluneční hodiny by měla dostat adekvátně ušlechtilý obelisk. 

  Výběr díky barevné kombinaci padl na žulu tuzemské provenience, kterou stačilo lehce přeleštit. 

  Ostatně posuďte sami.....

 

Díl X. ....i v průběhu léta se pilně pracovalo a tvořilo

Červenec 2014                                                                                                                    

102-domek---nova-fasada.jpg 

   Ani v červenci rančer nezahálí a příliš neodpočívá. Čas ukázal, že je třeba původní fasádní nátěr  obnovit. Vlastnosti původního akrylátového nátěru za uplynulé desetilení bylo na hranici životnosti. Při výběru nového fasádního nátěru padla volba na modernější silikonový nátěr, který lépe uzavírá fasádu proti vnětší vlhkosti a případnou vlhkost vnitří propouští ven.

   S výběrem nového nátěru došlo i na volbu barvy. Volba padla na světlejší žlutou ZL4C. Domek se světlejším odstínem prosvětlil, ožil a je opticky větší a působí i lehčím dojmem. 

  Ostatně posuď te sami.....

 

Díl IX. ....a začátkem léta bylo již hodně nového

 Červen 2014                                                                                                                   

0011-vymena-parapetu.jpg 

   Tak, jak postupně probíhaly terénní a výsadbové práce, zbylo vžky nějaké to kolečno zeminy. A tak se z malého záhonku pro ředkvičky a mrkev přidal kousek na cibuli a jahody...a kousek na račata a papriky...a nakonec i na okurky. Jen každodenní boj rančera o úrodu se slimáky byl vysilující. Nakonec k vítězství nepomohla chemie, ale prostý úsudek - vysekat v okolí záhonů, zejména o potůčku porost tak, aby slunce zabránilo vlhku, které ulehčovalo slimákům cestu za úrodou. Teď si ubrousí nohu dřív a nebo sprint na slunci vzdají.

   Pokračují také práce na domku. Tentokráte se rančer rozhodl špatně vyspádovaným parapetům dát správný sklon. V této soubislost nahradil nenechavcům na očích vystavenou měď za přírodní kámen z exotických zemí vysoko nad mořem, z míst, kam se dostává jen velmi obtížně.

 

Díl VIII. ....a po dlouhém podzimu se zima nekonala - přišlo opět jaro

 Duben 2014

                                                                                                                                                     1026-dubnova-zahrada-2014.jpg 

   Jarní práce na zahradě, díky absenci zimy, začal rančer svižným tempem již v únoru. Zahradní altánek vněmž bylo před nepřízní počasí uklizeno auto dostal závěsy do barvy a jako ozdobu široká boční prkna. Došlo také na výměnu schodiště do zahrady. Staré a odmrzlé schody zcela odstranil a vybudoval nové delší a přidal opěrnou zídku..... V neposlední řadě taky došlo za založení malé polnosti pro výpěstky k vlastní spotřebě.

 

Díl VII. ....a přišlo jaro, po jaru léto a vše kolem kvetlo a sílilo

Červenec 2013

011-cervnova-zahrada---2013.jpg 

   Jarní práce na zahradě začal rančer svižným tempem už v únoru. 12 m3 mulčovací kůry rozvezl za dvě odpoledne a po pár týdnech nebyl příděl mulče ani vidět. Po zimních výpočtech a projekování došlo na dokončení kanalizace - nejprve povrchové k odvodu části děšťových svodů do zahrady jako zálivku trávníku. Další částí dokončení kanalizace byla realizace druhého vodního díla - instalace dvoukubíkové retenční nádrže pod povrch i pod hladinu spodní vody s důmyslným systémem přepadů. A když bylo vše usazeno a nainstalováno pokračoval rančer výsadbou ovocného sadu, dokončil vinohrad a došlo i na zahradní altánek.....